
ALKÜ ekibinden Alanya’da akciğer cerrahisinde bir ilk
Alanya Eğitim ve Araştırma Hastanesinde görevli Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Hilmi Keskin ve göğüs cerrahisi uzmanlarından oluşan deneyimli ekip, akciğer kanseri teşhisi konulan iki farklı hastayı aynı gün içerisinde, hastanede ilk kez uygulanan video yardımlı torakoskopik cerrahi (VATS) yöntemiyle başarılı bir şekilde ameliyat etti.
Alanya Eğitim ve Araştırma Hastanesinde görev yapan ALKÜ Tıp Fakültesi öğretim üyeleri her geçen gün yeni başarılara imza atıyor. Son olarak, Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Hilmi Keskin ve hastanenin göğüs cerrahisi uzmanlarından oluşan ekip, önemli bir sağlık başarısına imza attı. Alanya’da yaşayan 64 yaşındaki Mesude Kesiciler ve 72 yaşındaki Firdevs Sarp’a akciğer kanseri tanısı konuldu. Her iki hastaya da aynı gün içerisinde, hastanede ilk kez uygulanan VATS (video yardımlı torakoskopik cerrahi) yöntemiyle lobektomi (akciğerin bir lobunun çıkarılması) işlemi yapıldı. Başarıyla geçen operasyonların ardından, hastalar kısa sürede iyileşerek kontrollerinin ardından taburcu edildi.
Kapalı teknikle ameliyat gerçekleşti
Kapalı yöntemle gerçekleştirilen başarılı operasyonların ardından hastalarla bir araya gelen Dr. Öğr. Üyesi Hilmi Keskin, yapılan işlemler hakkında bilgi verdi. Keskin, “Bu iki hastamız da dış merkezlerde biyopsi önerisi almış ancak biyopsi yapılacak bölgelerin riskli bulunması nedeniyle işlemler gerçekleştirilememişti. Biz bu hastaları akciğer kanseri ameliyatına hazırlanır gibi değerlendirdik. Ameliyat sırasında, hızlı tanı yöntemi olan ‘frozen’ uygulamasıyla alınan doku örnekleri incelendi. Her iki hastada da sonuç akciğer kanseriyle uyumlu çıkınca, göğüs cerrahisi kliniği hekimleri olarak kapalı teknikle lobektomi işlemini gerçekleştirdik.” dedi.
Dr. Öğr. Üyesi Keskin, operasyon sonrası hastaların bir gün yoğun bakımda gözlem altında tutulduğunu, ardından serviste takiplerinin yapıldığını aktardı.
“Başarılı operasyonlar yapılıyor”
Göğüs cerrahisi ekibinin tecrübeli ve donanımlı kadrosunun bu tür başarılı operasyonların temelini oluşturduğunu vurgulayan Keskin, şunları söyledi: “Kapalı yöntemle yapılan akciğer kanseri ameliyatı, yaklaşık 5 cm’lik bir kesi ile kanserli lobun tamamen çıkarılmasıdır. Cerrah açısından zorluklar içerse de, hastalar için daha kısa hastanede kalış süresi ve daha az komplikasyon riski sağlar. Kliniğimizde sadece akciğer kanseri değil; timüs bezi, efüzyon işlemleri, akciğer zarı hastalıkları, aşırı terleme hastalığı, soluk borusu ve yemek borusu hastalıkları gibi birçok göğüs hastalığına yönelik cerrahi girişimler hem açık hem de kapalı tekniklerle başarıyla uygulanıyor. Bu sayede hastalarımızın başka illere sevk edilmesine gerek kalmıyor.” dedi.
Hastalar gözyaşlarını tutamadı
Operasyon sonrası duygularını paylaşan hasta Mesude Kesiciler, “Ödüllere layık doktorlarımız var. Hekimlerimden ve hastaneden çok memnunum. Benimle çok güzel ilgilendiler. Allah hepsinden razı olsun. Sağlığım, sıhhatim yerinde.” ifadelerini kullandı.
Firdevs Sarp ise konuşmasında gözyaşlarını tutamayarak, “Ameliyat olmaktan hep kaçtım. Tüm bunlara rağmen hocam bana cesaret verdi. Ben de ona güvendim. Bu operasyonu hekimlerimle birlikte atlattık. Şu an çok mutluyum ve mutluluktan ağlamak istiyorum. Evimi bir daha göremem sanıyordum ama onlar sayesinde mutlu ve sağlıklı bir şekilde evime gidiyorum.” dedi.