Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin: “Özel eğitim destek ücretlerini sabit bir göstergeye endekslemek istiyoruz”
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, özel eğitime ihtiyaç duyan bireylere sağlanan destek ücretleri hakkında açıklamalarda bulundu. Tekin, her yıl ücret belirlenmesi sürecinde yaşanan belirsizliklerin hem özel eğitim kurumları hem de bakanlık için zorluk yarattığını belirterek, “Her yıl aynı süreci yaşamamak adına destek ücretlerini sabit bir göstergeye endekslemenin çok faydalı olacağını düşünüyorum.” dedi.
Antalya Kundu bölgesinde düzenlenen “7. Özel Eğitimde Rehabilitasyon Merkezlerinin Rolü ve Eğitim Niteliklerinin Artırılması Türkiye Buluşmaları” etkinliğine katılan Bakan Tekin, programda özel bireylerin gösterdiği performanslara teşekkür etti. Etkinlikte sunumu down sendromlu Ekin Kaledibi yaparken, otizmli müzik dehası Sıtkı Taylan Hartavi piyano çaldı, görme engelli gençler ise keman ve piyano performansları sergiledi.
“Eğitimde istişareli bir süreç yürüteceğiz”
Tekin, eğitimde öğretmenler ve kurum sahipleri ile iş birliği içinde hareket edeceklerini belirterek, Milli Eğitim Bakanlığı’nın özel eğitim ve öğretim faaliyetlerine yalnızca ticari bir perspektiften bakmadığının altını çizdi. Eğitim faaliyetlerinin kamusal bir görev olduğunu söyleyen Tekin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan’ın da özel eğitim konusuna büyük önem verdiğini dile getirdi.
Yeni müfredat: “Tüm öğrenciler özel kabul ediliyor”
Yeni hazırlanan “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli” kapsamında her öğrencinin bireysel ihtiyaçlarının dikkate alındığı bir müfredat uygulandığını belirten Bakan Tekin, “18 milyon öğrencimizin tamamını özel kabul ediyoruz. Hepsi için bireyselleştirilmiş bir müfredat oluşturduk. Bu süreci en yakından takip edenler özel eğitimcilerimiz olacak.” dedi.
“Kota uygulaması düzenlenecek”
Bakan Tekin, sektördeki olumsuz örneklerin tüm özel eğitim kurumlarını olumsuz etkilediğini ve bunun önüne geçmek adına “kota” uygulamasına yönelik yeni düzenlemeler yapılacağını açıkladı. Bu sayede, sektörün genel imajının korunarak, dürüst çalışan kurumların haklarının gözetileceğini ifade etti.
Biyometrik Kimlik Doğrulama Sistemi geliyor
Özel eğitimde takip ve denetimi kolaylaştırmak adına geliştirilen biyometrik kimlik doğrulama sisteminin de kısa sürede faaliyete geçmesi planlanıyor. Tekin, bu sistem sayesinde yanlış veya kötü niyetli girişimlerin önüne geçileceğini belirtti ve bu düzenlemelerin, sektöre güven kazandıracağını ifade etti.
“Daha erken yaşlarda eğitim desteği başlatılabilir”
Özel eğitim desteğinin erken yaşlardan itibaren sağlanması konusunda Hazine ve Maliye Bakanlığı ile görüşmelerin sürdüğünü belirten Tekin, bireylerin ihtiyaçlarına göre eğitim sürecinin daha erken yaşlarda başlayabileceğini söyledi. Öte yandan hem Türk vatandaşlarının hem de yabancı uyrukluların özel eğitim desteklerinden yararlanması için de çalışmalar yapıldığını ekledi.
Son olarak, her yıl ücretlerde yaşanan belirsizliklere değinen Tekin, özel eğitim destek ücretlerinin sabit bir göstergeye endekslenmesiyle bu sorunun aşılacağını ifade etti.