Mustafa Kasapkara Antalya’da 53 yıllık baba mesleği kalaycılığı yaşatmaya çalışıyor

Antalya’da yaşayan 60 yaşındaki Mustafa Kasapkara, baba mesleği kalaycılığı 53 yıldır sürdürüyor. Henüz 7 yaşında başladığı bu sanatı, aynı yaşta iki oğluna da öğreterek mesleğin yok olmasını engellemeye çalışıyor. Kasapkara, “Antalya’da benim yaptığım işi yapabilecek başka kimse yok. Kalaylama ve ufak tefek tamirat işleri yapan var ama A’dan Z’ye her şeyi yapabilen bir tek ben kaldım.” diyor.

Demirciler Çarşısı’nda kalaycılık yapan Kasapkara, mesleğe 1971-1972 yıllarında Kahramanmaraş’ta babasının yanında başlamış. 1990 yılında Antalya’ya yerleşen Kasapkara, çocukluk yıllarında zor gelen bu mesleğin zamanla vazgeçilmezi olduğunu ifade ediyor. Kasapkara’nın 32 ve 34 yaşlarında iki oğlu, işletmesinde onunla birlikte çalışarak baba mesleğini sürdürüyor.

“Hem babamın çıraklığını yaptım hem de ilkokula gittim”

Mustafa Kasapkara, mesleğe 7 yaşında başladığını belirterek, “Babamın yanında çıraklık yaparken aynı zamanda ilkokula gidiyordum. O dönemde çocuklara meslekler böyle öğretilirdi. Okuyan okula devam eder, okumayan da çıraklık yaparak meslek sahibi olurdu. Çekirdekten yetişmeyen tam usta olamaz. Çocukken meslek zor gelmişti, pisti, ağırdı ama yoğrulduk ve benimsedik.” şeklinde konuştu.

35 yıldır Antalya’da hizmet veriyor

Kasapkara, babasının kalaycılığı bir Yahudi ustadan öğrendiğini, kendisinin de iki oğlunu bu mesleği devam ettirecek şekilde yetiştirdiğini anlattı.

Kasapkara, “Antalya’ya 1990 yılında yerleştik, 35 yıldır buradayız. Demirciler ve Sobacılar Çarşısı’nda hizmet veriyoruz. İnsanlar evlerinde kullandıkları mutfak eşyalarını getirip bakım yaptırıyor, ayrıca otellere ve restoranlara özel siparişler hazırlıyoruz.” dedi.

“Antalya’da benim yaptığım işi yapan kalmadı”

Kalaycılığın yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirten Kasapkara, “İki oğlumla birlikte çalışıyoruz; çırak olan küçük oğlum, kalfa olan büyük oğlum, ben de usta olarak mesleği sürdürüyoruz. Oğullarım bu mesleğe 7 yaşında başladı. 15 yaşından sonra bir çocuğu eğitemezsiniz, bu sanatı yarım öğrenir.” diyor.

Kasapkara, Antalya’da kalaycılık mesleğini A’dan Z’ye sürdüren başka kimse kalmadığını ifade etti.

“Bu çarşıya, Antalya’nın ilk sanayisi diyorlar”

Aynı zamanda Antalya Demirciler ve Sobacılar Çarşısı Esnaf Derneği Başkanı olan Kasapkara, çarşının yerel yönetimlerin desteğiyle canlandırılmasını istiyor.

Kasapkara, “Burası Antalya’nın ilk sanayisi olarak biliniyor. Gaziantep’teki gibi etkinlikler düzenlenmesini, bu kültürün yaşatılmasını talep ediyoruz. Büyükşehir Belediye Başkanımızdan ve Valimizden destek bekliyoruz.” diyerek, gençlerin sanatı öğrenebilmesi için devlet desteğiyle staj ve eğitim imkanlarının sunulmasını arzu ediyor.

Araç kiralamanın kolay yolu

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu